Top Panel
.

.

...

.

.

...

spilje

spilje

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

Izvje┼í─çe o radu na─Źelnika od 1.1. do 30.06. 2011.

 

 

Na temelju ─Źlanka 35.b Zakona o lokalnoj i podru─Źnoj (regionalnoj) samoupravi (''Narodne novine'', broj 33/01, 60/01-vjerodostojno tuma─Źenje, 129/05, 109/07, 125/08 i 36/09), ─Źlanka 41. Statuta Op─çine Rakovica ("Glasnik Karlova─Źke ┼żupanije", broj 21/09), te ─Źlanka 82. Poslovnika op─çinskog vije─ça Op─çine Rakovica ("Glasnik Karlova─Źke ┼żupanije", broj 21/09) Op─çinski na─Źelnik Op─çine Rakovica dana 02. rujna 2011. godine, podnosi

 

 

IZVJE┼á─ćE O RADU OP─ćINSKOG NA─îELNIKA OP─ćINE RAKOVICA

za razdoblje od 01. sije─Źnja do 30. lipnja 2011. godine

 

PLANSKO PROGRAMSKE ZADA─ćE U IZVJE┼áTAJNOM RAZDOBLJU

┬á- U izvje┼ítajnom razdoblju odra┼żeno je 7 sjednica Op─çinskog vije─ça sa 66 to─Źaka dnevnog reda. Za sjednice su pripremljene i donesene mnoge va┼żne odluke, programi i planovi za provedbu. Evo popisa va┼żnijih.

- Odluka o priklju─Źenju na komunalnu infrastrukturu i obavljanje komunalnih djelatnosti┬á te gradnju objekata i ure─Ĺaja komunalne infrastrukture u 2011. godini

- Program javnih potreba u kulturi za 2011. godinu

- Plan nabave za 2011.godinu

- Odluka  o Općinskom porezu  i prirezu

- Odluka o┬á uvjetima i na─Źinu davanja u zakup javnih povr┼íina i neizgra─Ĺenog gra─Ĺevinskog┬á zemlji┼íta i prodaji robe izvan prodavaonica te Plan postavljanja pokretnih naprava

- Izmjena odluke o  raspolaganju nekretninama i davanju u zakup poslovnog prostora

- Smjernice za za┼ítitu i spa┼íavanje u slu─Źaju ugro┼żenosti te imenovanje ─Źlanova Sto┼żera za za┼ítitu i spa┼íavanje

- Odluka o koncesiji prijevoza pokojnika

- Odluka o cijenama dr┼żavnog poljoprivrednog zemlji┼íta te odluke o prodaji istog.

- Odluka o izmjenama i dopunama Prora─Źuna Op─çine Rakovica za 2011. godinu

- Podneseno Izvje┼í─çe o izvr┼íenju prora─Źuna i kori┼ítenju sredstava prora─Źunske rezerve za 2010. godinu

- Oduka o autotaksi prijevozu

- Odluka o izboru ─Źlanova Savjeta mladih Op─çine Rakovica

- Odluka o pristupanju op─çine Rakovica li─Źkoj Lokalnoj akcijskoj grupi

- Odluka o dodjeli javnih priznanja

- Odluka o Detaljnom planu ure─Ĺenja ┼Żani─ç groblja u Dre┼żnik Gradu i Pu┼íkari─ç groblja u┬á Rakovici

- Odluka o prihva─çanju Dru┼ítvenog ugovora i nominalnom poslovnom udjelu u trgova─Źkom dru┼ítvu Centar za gospodarenje otpadom Karlova─Źke ┼żupanije

- Odluka o preoblikovanju┬á Razvojne agencije Karlova─Źke ┼żupanije.

Sukladno done┼íenim op─çinskim aktima, prije preuzetim obvezama i svim teku─çim potrebama a na bazi prora─Źuna op─çine i zakonskih obveza izvr┼íavane su slijede─çe zada─çe u navedenom razdoblju.

- Gradnja ju┼żnog kraka Regionalnog vodovoda od Li─Źke jesenice do vodospreme Lisina (Rakovice) nije pod direktnom ingerencijom samo op─çine Rakovica ve─ç i drugih JLS i dvije ┼żupanije pa sam zamolio ┼żupana Karlova─Źkog, Hrvatske vode i saborske zastupnike da svojim utjecajem ubrzaju o─Źigledno sporu┬á realizaciju Reg. vodovoda jer ─çemo uskoro ostati bez pitke vode iz Nacionalnog parka, zbog dotrajalog cjevovoda od Kozjaka do sela Korane, u Nac. parku. U me─Ĺuvremenu dogovorena je intervencija Hrvatskih voda u pobolj┼íanje postoje─çeg sustava zbog sve ve─çe potrebe za pitkom vodom jer je razvoj to neodlo┼żno uvjetuje svakim danom sve vi┼íe.

┬á- Sustav odvodnje i pro─Źi┼í─çavanja otpadnih voda u┼íao je u slijepu ulicu, zbog propusta projektanta, emocionalne reakcije Dre┼żni─Źana i brzopletog odustajanja glavnog investitora Hrvatskih voda (nakon tri dana), nakon ┼íto smo sa njima dogovorili ubrzanu dodatnu detaljnu stru─Źnu analizu i otklanjanje uo─Źenih manjkavosti idejnog rije┼íenja (┼íto je uo─Źio i expert dr. Malus, ovla┼íteni recenzent za ure─Ĺaj), te vidjeti da li je isplativo i potrebno dodati jo┼í 2 manja ure─Ĺajana na drugim lokacijama. Hrvatske vode, kao glavni investitor, iznenada i munjevito odustaju od svega, uvrije─Ĺeni (kao i projektant) ultimativnim odbacivanjem lokacije od Dre┼żni─Źana. ÔÇô Op─çina je time, premda se dr┼żala va┼że─çih propisa dovedena u iznimno te┼żi polo┼żaj, jer za sada nema ekonomski i za┼ítitno bolje alternative u kr┼íkom poroznom gusto bre┼żuljkastom terenu, jer je po svoj prilici ispao Nacionalni park kao po┼żeljan korisnik, ┼íto je bila glavna pretpostavka isplativosti gradnje rentabilnog ure─Ĺaja. Za nova idejna rije┼íenja situacija nije ni┼íta unaprijed bolja, iako se i dalje pametuje i stvara la┼żna fama oko takvih i sli─Źnih bazi─Źnih javnih projekata od op─çeg intersa, ┼íto sam ve─ç rekao, zbog ina─çenja nekih na┼íih ljudi a potom i promptnog uzmicanja Hrvatskih voda kao investitora, ali i projektanta koji pritom na┼żalost nije dosljedno i odgovorno izradio potpuno kvalitetan projekt, ve─ç povr┼íno kao i u drugim situacijama gradnje. To se moglo u hodu mirno popraviti da nije bilo tolike bahatosti. Ne ─Źudim se toliko skepti─Źnim mje┼ítanima ve─ç neodmjerenim stru─Źnjacima, nedosljednim projektantima i popustljivim Hrvatskim vodama, koji su mogli za┼ítititi dobrobit Op─çine kako su obe─çali, a nisu. Sa Hrvatskim vodama dogovoreno je ponovno financiranje nove revidiraju─çe studije na─Źina zbrinjavanja otpadnih voda ┼íto ne isklju─Źuje bilo koje opcije, ukoliko se doka┼żu opravdanim i racionalnim. - Du┼żan sam i ovj put ponovo upozoriti na neodr┼żivo stanje sada┼ínjeg ilegalnog i protuzakonitog zaga─Ĺenja prirode fekalijama, ┼íto mje┼ítani i stru─Źnjaci pre┼íu─çuju a ┼íto ─çe se uskoro morati sankcionirati na svima preskup, drugi zakonom propisani na─Źin. Na to ─çe nas obvezati ako nitko drugi onda EU. Javni interes je uvijek iznad pojedina─Źnog, grupnog i privatnog interesa. Lokaciju jo┼í uvijek nisam odbacio, jer je u odlukama op─çine, ali je glavni investitor ipak is─Źeznuo, kao i po┼żeljni korisnik za ekonomsku opravdanost projekta Nacionalni park.

- ┼áto se poslovnih zona ti─Źe, u na┼íem slu─Źaju dobije┼í bespovratnu investiciju od EU-a ali ne i jamstvo Dr┼żave pa smo ostali bez┬á nepovratne investicije. No, zone u krajnjem slu─Źaju mo┼żemo parcelirati za razne investitore bez prevelikog ure─Ĺenja istih, ako ne bude op─çinskih i dr┼żavnih sredstava za ure─Ĺenje. Zasada su do┼íla nova dr┼żavna sredstva (900.000, 00 kn) za manji nastavak ure─Ĺenja eko etno tr┼żnice. Nastavljaju se zemjlani i infrastrukturni radovi.

- Sanacija glavne deponije ─ćui─ç Brdo prekinuta je tako─Ĺer zbog poznatih projektantskih pogre┼íaka i danping cijena odabranog najjeftinijeg izvoditelja radova. Pokre─çe se novi natje─Źaj za sanaciju zone ali i sudski epilog prethodnih muljatora. Sve u svemu imali smo izuzetno frustriraju─çu godinu za krupne projekte.

- Od ostalih aktivnosti iznosim samo kratki popis zna─Źajnijih radova bez ula┼żenja u bezbrojne druge mikro projekte i poslove koje svakodnevno radimo, pa poslu┼íajmo na kraju kratki popis nekih zna─Źajnijih radova i planova: slijedi gradnja nogostupa Grabovac, nakon onih kojima smo donekle povezali 6 naselja ove op─çine, dovr┼íen je vodovod Rakovica ÔÇô O┼ítarski stanovi, Rak. seli┼íte, izgra─Ĺen je vatrogasni dom DVD-a Dre┼żnik Grad, zavr┼íena obnova obrambene kule klo┼ítra Dre┼żnik. Posjetitelji i vodi─Źi su ve─ç u njoj. Asfalt do Bara─çevih spilja i na drugim dionicama Dre┼żnik G., J. Klanac, Lipovac. Pripremamo izmjene i dopune: programa raspolaganja dr┼ż. poljoprivrednim zemlji┼ítem, prostornog plana, strategije razvoja op─çine. Ugovorena je nova i skupocjena katastarska izmjera, zbog neupotrebljivosti starog austro-ugarskog katastra. Potaknuli smo s gradona─Źelnikom Grada Slunja Dr┼żavu da rije┼íi problem naselja bez gruntovnice: u ko. Nova kr┼ílja, Cvijanovi─ç brdo i ┼áljivnjak. Pozitivno se, premda sporo, razrije┼íava problem obnove centra Rakovice. Donesli smo odluku o ulasku na┼íe op─çine u Li─Źku lokalnu akcijsku grupu, radi bolje svakodnevne suradnje sa Parkom i okolnim JLS. Redovito smo pratili i sufinancirali poduzetni┼ítvo, javne re┼żije (rasvjeta, ─Źi┼í─çenje javnih povr┼íina, snijega, ┼żivica, grobalja), sufinancirali ┼íkolstvo, financirali pred┼íkolu, zatim pomo─ç i njegu u ku─çi preko Crvenog kri┼ża, socijalu, ┼íport, zdravstvo, vjerske objekte, udruge, dru┼ítva, manifestacije, i drugo. Pripremamo sa ┼Żupanijom i obilje┼żavanje 140. obljetnice Rakovi─Źkog ustanka pod pokroviteljstvom Primijerke Jadranke Kosor. Sve u svemu, dobro plivamo a ponekad i tonemo za nevere. Na kraju na┼í branitelj Petar Sabljak (Peja), koji je medijima bio posebno poznat, dobio je struju u O┼ítarskim stanovima, zahvaljuju─çi Elektrolici Gospi─ç, Op─çini Rakovica, vije─çniku ─Éuki Brajdi─çu, na┼íem ┼Żupanu gsp. Vu─Źi─çu i dakako medijima.

 

Op─çina svakodnevno obavlja i mnoge druge teku─çe zada─çe koje┬á nisam specificirao u ovom izvje┼í─çu, smatraju─çi da to vije─çnici znaju i da iste ne treba pojedina─Źno navoditi. No o svemu se mo┼że dobiti detallna informacija preko resornih slu┼żbenika.

 

Zahvaljujem na suradnji u proteklom razdoblju.

Ukoliko Op─çinsko vije─çe ili vije─çnik ┼żeli mo┼że dobiti presliku bilo koje odluke zaklju─Źka ili rije┼íenja, kada to zatreba, da ih ne kopiramo kumulativno i ne tro┼íimo sredstva za isto.

 

KLASA: 022-05/11-01/03

URBROJ: 2133/16-11-1

Rakovica, 02.09.2011.                                     

OP─ćINSKI NA─îELNIK

Franjo Franjkovi─ç

 

Sve─Źana zastava

 

VIZIJA OP─ćINE RAKOVICA 2016.-2020.┬á
Vizija Op─çine Rakovica je osigurati stalan rast i razvoj gospodarstva, razvoj turizma, obrazovanja, infrastrukture i poduzetni┼ítva kroz racionalno kori┼ítenje prora─Źunskih sredstava i optimalnim iskori┼ítavanjem vanjskih izvora financiranja kako bi se ostvario ukupni rast i razvoj ovoga podru─Źja te pove─çao standard ┼żivljenja
 
 

STRATEGIJA RAZVOJA OP─ćINE RAKOVICA┬á2011. - 2015.

Europe for Citizens

                                                  

Planovi naselja

Lijevi Drop

Dimnja─Źar

Koncesionirani dimnja─Źar za op─çine Rakovicu je obrt Energon.

Kontakt telefon: 634-978; ili: 421-313; Mob: 091/577-3695.

Odvodnja

OBRT ZA USLUGU ─îI┼á─ćENJA I ODVOZ FEKALIJA, Dobrinska ulica 13, Ogulin

vl. Mišel Grdešić, 091/530-0011, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odvoz komunalnog i glomaznog otpada

Poslove odvoza komunalnog i glomaznog otpada obavlja Spelekom d.o.o. za komunalne usluge.

Kontakt telefon: 784 - 101.

Vodoopskrba

Poslove vodoopskrbe obavlja Spelekom d.o.o. za komunalne usluge.

Kontakt telefon: 784 - 101

Šumarija

Šumarija Rakovica;

Kontakt telefon: 784 - 009

OŠ Eugena Kvaternika

Osnovna Škola Eugena Kvaternika, Rakovica;

Kontakt telefon: 784 - 016

Ambulanta Rakovica

Ordinacija primarne zdravstvene zaštite Rakovica;

Kontakt telefon: 784 067;

Radno vrijeme: Parnim datumima ujutro, neparnima popodne.

Stomatološka ordinacija

Stomatološka ordinacija Rakovica;
Kontakt telefon: 784 - 313.

Radno vrijeme: Parnim datumima ujutro, neparnim datumima popodne.                   

Pošta Rakovica

Poštanski ured 47245 Rakovica;

Kontakt telefon: 628-029

PŠ Braće Pavlić

Podru─Źna ┼íkola bra─çe Pavli─ç, Dre┼żnik Grad;

Kontakt telefon: 801 - 964

Mati─Źni ured

Mati─Źni ured Slunj - Mati─Źno podru─Źje Rakovica;

Kontakt telefon: 784 - 008; Fax: 784 - 039.

 

 

 

 

 

 

Poljoprivredna savjetodavna slu┼żba

Poljoprivredna savjetodavna slu┼żba

Kontakt telefon: 777-447

DVD Rakovica

Dobrovoljno vatrogasno društvo Rakovica;

Kontakt telefon: 098/ 373 - 511

DVD Dre┼żnik Grad

Dobrovoljno vatrogasno dru┼ítvo Dre┼żnik Grad;

Kontakt telefon: 099/ 2131 - 682

LD Golub

Lova─Źko dru┼ítvo Golub
Predsjednik gosp. Milan Bi─çani─ç, mob: 098/517 - 249;
Tajnik gosp. Ivica Turkalj, mob: 098/634 - 290.

LD Medvjed

Lova─Źko dru┼ítvo Medvjed
Predsjednik gosp. Filip Franjkovi─ç, mob: 098/ 246 - 909;
Tajnik gosp. Petar Hodak, mob:

Javnobilje┼żni─Źki ured

Martina Naletili─ç, Trg Franje Tu─Ĺamana 8
 tel: 047 400 008
 Radno vrijeme:

Ponedjeljak, srijeda i ─Źetvrtak
od 09:15 do 14:00

Utorkom  i petkom

ured ne─çe biti otvoren za stranke.

┼ŻUPNIK

DON MATE KUJUND┼ŻI─ć

098/943-9363

 

OGLASNA PLO─îA

Javna ustanova Rakovica

Spelekom d.o.o.

Turisti─Źka zajednica

 

Razvojna agencija Karlova─Źke ┼żupanije

Radio Slunj